De Amerikaanse tv-aanbieder ‘DISH Network’ krijgt een historische boete van 140.000 euro opgelegd. Het gaat om een ruimteovertreding met de EchoStar-7. De satelliet draait al sinds 2002 in cirkels rond de aarde, op zo’n 36.000 kilometer.
In 2012 hadden ‘DISH Network’ en de Amerikaanse federale communicatiedienst ‘FCC’ afgesproken dat de satelliet bij het einde van zijn dienstperiode, richting de vergetelheid van de ruimte zou worden gestuurd. De bedoeling was om te voorkomen dat het een mogelijke bedreiging zou vormen voor andere satellieten die rond onze planeet draaien. Tien jaar later, toen het moment van afscheid naderde, bleek echter een kritiek probleem te zijn: er was niet genoeg brandstof over om de afscheidsmissie uit te voeren. De EchoStar-7 blijft op dit ogenblik als “puin” boven ons hoofd zwerven en kan andere communicatiesatellieten in dezelfde baan in gevaar brengen.
Brokstukken als kosmische kogels
Gemiddeld bewegen satellieten zich met een duizelingwekkend tempo van zo’n 28.000 kilometer per uur in hun banen rond de aarde. Een botsing kan resulteren in brokstukken en miljoenen minuscule kleine deeltjes, die als kosmische kogels rond onze planeet blijven cirkelen.
Recordboete als krachtig signaal
Als reactie op de schending van de overeenkomst, heeft de Amerikaanse FCC de onderneming een financiële sanctie van 140.000 euro opgelegd. Dit markeert een krachtig statement van de Amerikaanse overheid naar bedrijven wereldwijd, waarbij de ernst van ruimteafval wordt benadrukt.
Nood aan striktere regels
Het huidige juridische kader voor ruimtevaart beschrijft slechts enkele richtlijnen, die geen juridische verplichting met zich meebrengen. De hoop is nu gevestigd op de totstandkoming van een strikter internationaal kader om ruimteafval effectief aan te pakken.