Oplichters die jaarlijks miljoenen euro’s verdienen met frauduleuze sms-berichten, zullen vanaf midden oktober hun activiteiten moeilijker kunnen voortzetten. Deze verandering komt tot stand door de gezamenlijke inspanningen van telecomoperatoren en is aangekondigd door vicepremier en minister van Telecom, Petra De Sutter (Groen).
Operatoren houden op dit moment al valse sms-berichten tegen voor hun klanten, maar soms glippen er toch enkele door de mazen van het net. Dat netwerk wordt nu verder aangescherpt met behulp van software die automatisch alarm slaat, zodra een nummer een verdacht hoog aantal sms-berichten verstuurt. De financiering voor deze verbeteringen komt van Europese herstelmiddelen, met de steun van Proximus en Telenet.
“Proximus heeft deze nieuwe software al getest en tijdens de testfase detecteerde het tot zes keer meer valse berichten dan voorheen. Vanaf halverwege oktober zullen mensen daadwerkelijk geen sms-berichten meer ontvangen van oplichters,” aldus De Sutter.
Zo gaan oplichters te werk
De sms-berichten bevatten links waarmee criminelen jaarlijks miljoenen euro’s opstrijken. Als je op zo’n link klikt en je gegevens invoert, loop je het risico op grote financiële oplichting. Bovendien bestaat het gevaar dat je toestel besmet raakt met een virus. Deze vorm van oplichting via sms staat bekend als “smishing”.
Phishing herkennen blijft struikelblok voor Vlamingen
Bijna 30% van de Vlamingen heeft moeite met het herkennen van verdachte e-mails of sms-berichten, vooral mensen met een lager inkomen en 55-plussers. In 2022 werd er maar liefst 39,8 miljoen euro buitgemaakt door phishing in België, volgens cijfers van bankenfederatie Febelfin. Dit omvat niet alleen bedrieglijke sms-berichten, maar ook frauduleuze e-mails. Merkwaardig is dat deze cijfers beduidend hoger liggen dan in 2021, toen er 25 miljoen euro werd gestolen.