Druk op X om het venster te sluiten.

Doorbraak: Aap leeft meer dan 2 jaar met genetisch aangepaste varkensnier

Wetenschappers hebben onlangs een nieuw onderzoek gepresenteerd, waaruit blijkt dat apen tot twee jaar kunnen overleven met genetisch gemodificeerde varkensnieren. Het onderzoek wijst op veelbelovende mogelijkheden voor het gebruik van genetisch gemanipuleerde varkensorganen in menselijke orgaantransplantaties, een oplossing voor het aanhoudende tekort aan donororganen.

Hoopvol perspectief voor succesvolle orgaantransplantaties

Xenotransplantatie, het transplanteren van dierlijke organen bij mensen, biedt hoopvolle vooruitzichten. Door genetische aanpassingen bij varkens worden de gebruikte organen, zoals nieren, beter verenigbaar met het menselijk lichaam. Dit helpt afstoting door het immuunsysteem te voorkomen.

Het onderzoek toont de potentiële levensduur van getransplanteerde organen van genetisch gemanipuleerde varkens. Bij dit experiment werden apen voorzien van nieren van deze genetisch gemodificeerde dieren. Opvallend was dat sommige apen één tot twee jaar konden overleven na deze niertransplantatie. De genetische aanpassingen die in dit onderzoek werden onderzocht, zijn veelbelovend voor het verbeteren van de levensvatbaarheid van varken-naar-mens-transplantaties, waardoor ze geschikter worden voor klinische proeven.

Revolutionair onderzoek met varkensorganen

Het baanbrekende onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het biotechbedrijf eGenisis en Harvard Medical School. Er werden Yucatan minivarkens (Mexicaanse naaktvarkens) gekruist met 69 verschillende genetische aanpassingen, waaronder het uitschakelen van varkens-specifieke retrovirusgenen en het toevoegen van menselijke genen om de overeenstemming te vergroten. Nadien werden de organen getransplanteerd bij resusapen, waarbij sommige apen organen ontvingen van varkens met slechts lichte genetische aanpassingen.

Het resultaat wees uit dat de apen die organen ontvingen met minimale aanpassingen, gemiddeld minder dan twee maanden leefden. Daarentegen overleefden negen apen langer dan twee maanden, vijf apen overleefden langer dan een jaar, en één aap leefde iets meer dan twee jaar. 

Op dit moment zijn er nog drie apen in leven. De langstlevende onder hen heeft al meer dan 670 dagen overleefd sinds de publicatie van de studie. Bovendien bleek uit andere tests dat de aangepaste organen in deze apen vergelijkbaar functioneerden met natuurlijke nieren, althans voor een bepaalde periode.

Stap richting oplossing voor wereldwijde donortekorten

Deze ontdekkingen werpen licht op de haalbaarheid van geavanceerde technologieën en brengen ons een stap dichter bij klinische testfasen bij mensen. Niettemin blijven er nog vragen bestaan over de meest veilige en doeltreffende benadering van xenotransplantatie in de menselijke geneeskunde.

De weg naar een succesvolle transplantatie van dierlijke organen vereist verder onderzoek en ontwikkeling, maar de huidige bevindingen wijzen op een beloftevolle ontwikkeling richting een potentiële oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen.

Cookiebeleid Algemene voorwaarden