Druk op X om het venster te sluiten.

Belgische banken kunnen binnenkort een eigen versie van Apple Pay aanbieden

  • News
  • 21 januari 2024

Apple zal uiteindelijk derde partijen binnen de Europese Economische Ruimte toegang moeten verlenen tot de NFC-mogelijkheden van de iPhone en de Apple Watch. Deze strategische zet volgt op toenemende druk vanuit Europa en zou het exclusieve karakter van ‘Apple Pay’ en ‘Apple Wallet’ voor betalingen kunnen beëindigen.

Aanbieders van betaal-apps op de iPhone, zoals bijvoorbeeld ‘Payconiq’, zullen binnenkort eindelijk gebruik kunnen maken van de NFC-chip, die Apple sinds de lancering van de iPhone 6 in 2014 exclusief toegankelijk maakt voor zijn eigen betaaldiensten. Hiermee kunnen gebruikers van de iPhone en de Apple Watch contactloos betalen door hun toestel tegen een betaalautomaat te houden.

Kansen voor betaalproviders zoals ‘Payconiq’

Met de aankomende beslissing van Apple om de NFC-chip beschikbaar te stellen, krijgen banken de kans om hun eigen alternatief aan te bieden. In het geval van ‘Payconiq’ blijven gebruikers echter beperkt tot betalen via QR-codes, wat de drempel voor het gebruik van deze betaaldienst verhoogt.

Europese Banken: een eigen alternatief voor ‘Apple Pay’

Sinds de lancering van de iPhone 6 in 2014, was deze chip exclusief beschikbaar voor Apple’s eigen betaaldienst. Sinds 2018 kunnen ook Belgische banken ‘Apple Pay’ aanbieden door een licentie bij de techgigant. Het is geen geheim dat sommige banken, waaronder Belfius, deze kosten doorrekenen aan de klant. Nu Apple de NFC-chip onder druk zal moeten opstellen, kunnen banken binnenkort een eigen alternatief aanbieden.

Digital Markets Act: een katalysator voor positieve veranderingen

De Europese Unie startte in 2020 een onderzoek om de beperkingen en oneerlijke concurrentie te onderzoeken. Met de aangenomen Digital Markets Act (DMA), beschikt de Europese Unie nu over een krachtig instrument om techreuzen zoals Apple te bestraffen indien zij hun dominante positie misbruiken om concurrentie te hinderen.

Apple lijkt nu te buigen onder de Europese druk. Tijdens het recente bezoek van Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor mededinging, en Tim Cook, CEO van Apple, aan het hoofdkantoor in Cupertino, Californië, werd deze kwestie uitvoerig besproken. De concessies van Apple zullen nu worden voorgelegd aan Europese betaalproviders en andere belanghebbenden voor feedback. Tot nu toe lijken deze wijzigingen positieve reacties op te roepen.

Cookiebeleid Algemene voorwaarden