Bisan Owda (25) deelt dagelijks via Instagram indringende video’s over het leven van bijna twee miljoen Palestijnse ontheemden in de Gazastrook. Op het platform volgen miljoenen mensen het nieuws door haar ogen. Steeds met een gevoel van ongerustheid, vrezend dat elke vorm van stilte een indicatie is dat ze het niet heeft overleefd.
Al voor de oorlog was activisme geen onbekend terrein voor de 25-jarige Owda. Ze zette zich in voor vrouwen- en mensenrechten bij de Verenigde Naties en was betrokken bij klimaatverandering voor de Europese Unie. In de zomer van 2023 werd Owda gepresenteerd als de maker van de videoreeks ‘Hakawatia‘ op de website van de VN, waarin ze de tradities en cultuur van de regio belicht. Haar focus verschoof volledig naar het welzijn van de Gazanen sinds 7 oktober, de dag waarop Hamas Israël aanviel vanuit de Gazastrook.
verslaggeving van onschatbare waarde
Na de aanval van Hamas ontving Owda, samen met duizenden andere Gazanen, een evacuatie-sms van het Israëlische leger. Haar ouderlijk huis werd later verwoest door Israëlische bombardementen. Sindsdien heeft ze via Al Jazeera verslag gedaan vanuit tentenkampen in het zuiden van de Gazastrook, waar ze de harde realiteit van bijna twee miljoen ontheemden vastlegt. Haar reportages van onschatbare waarde bieden een unieke kijk op het leven in Gaza, aangezien buitenlandse journalisten sinds oktober geen toegang meer hebben tot het gebied. Slechts beperkt aantal mag naar een klein noordelijk deel van Gaza, maar enkel onder begeleiding van Israëlische militairen.
In het onzekere landschap van Gaza, hangt de verslaggevende toekomst van Bisan aan een broze draad. Elk verslag dat ze deelt, draagt het risico haar laatste te zijn, gezien de delicate omstandigheden waarmee verslaggevers in Gaza te maken hebben. Dagelijks onderstreept het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) de dreigingen waarmee zij worden geconfronteerd.
Prominente figuren vluchten uit de regio
De voorbije week werd duidelijk dat twee andere opvallende figuren uit Gaza de regio hebben verlaten. Wael al-Dahdouh, correspondent voor Al Jazeera, ontvluchtte vorige week de strook via Egypte en vond onderdak in Qatar, nadat hij gewond raakte bij een luchtaanval. Eerder deze maand verloor zijn zoon, journalist Hamza Dahdouh, het leven in het conflict. Afgelopen dinsdag verliet de Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, Gaza en ook hij wordt momenteel opgevangen in Qatar.
Dit bericht op Instagram bekijken