
De Vlaamse regering keert definitief de bladzijde van het Digisprong-project. Onderwijsminister Zuhal Demir trekt geen extra middelen uit om elke leerling vanaf het vijfde leerjaar van een eigen laptop te voorzien. Leerkrachten mogen wel rekenen op nieuwe toestellen. Ouders zullen opnieuw zelf moeten investeren als ze willen dat hun kind digitaal mee is op school.
Vorig jaar raakte bekend dat het Digisprong-budget, goed voor 400 miljoen euro en gelanceerd door voormalig minister Ben Weyts, volledig was opgebruikt. Dat geld had scholen de voorbije jaren in staat gesteld om vanaf het vijfde leerjaar laptops te voorzien voor alle leerlingen. Minister Zuhal Demir kiest er nu voor om die subsidie niet verder te zetten.
In haar nieuwe ‘digiplan’ wordt voor de komende vijf jaar 325 miljoen euro vrijgemaakt. Van dat bedrag gaat 120 miljoen euro naar toestellen voor leerkrachten.
Gemeenschappelijke infrastructuur in plaats van persoonlijke toestellen
De overige 205 miljoen euro moet dienen voor digitale infrastructuur in de klas. Vooral in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs zullen scholen investeren in laptopkarren of computerklassen. Zo krijgen leerlingen nog steeds toegang tot digitale middelen, maar hoeven er geen individuele toestellen meer aangekocht te worden.
Vanaf het derde middelbaar krijgen scholen meer autonomie. Ze mogen zelf bepalen of ze via STEM-budgetten toch individuele laptops aankopen.
Ouders blijven mee betalen
Hoewel de Digisprong-laptops als ‘gratis’ werden aangekondigd, moesten ouders in de praktijk vaak zelf bijdragen. Zonder die extra middelen konden veel scholen de kosten niet dekken.
Ook in het nieuwe plan zullen ouders financieel betrokken blijven. De Vlaamse overheid zal richtprijzen opstellen die bepalen hoeveel een school maximaal mag vragen. Wie daar boven gaat, moet dat motiveren. Ouders kunnen bovendien een klacht indienen bij de onderwijsadministratie als ze de bijdrage te hoog vinden.
Kritiek uit het onderwijsveld en het parlement
De beslissing om niet opnieuw te investeren in individuele laptops zorgt voor onrust bij scholen en onderwijskoepels. De Vlaamse Liga voor ICT-coördinatoren waarschuwde eerder al dat het geen optie is om het gebruik van laptops terug te schroeven. Ook in het Vlaams Parlement is er kritiek. Kim Buys (Groen) maakt zich zorgen over de extra financiële druk op gezinnen, aangezien veel ouders opnieuw zelf een toestel voor hun kind zullen moeten aanschaffen.
Wat de impact van het nieuwe digiplan op lange termijn zal zijn, is voorlopig onduidelijk.